Skagens Museum

Skagens Museum rummer malerier, tegninger og skulpturer udført af de mange kunstnere, der besøgte Skagen i perioden 1870-1930.

I 1883 fik P.S. Krøyer idéen til at indrette spisesalen på Brøndums Hotel med malerier. Brøndums spisesal blev overført til museet fra Brøndums Hotel i 1946. I spisesalen kan man se portrætter og malerier af de kunstnere, der besøgte Skagen i 1870’erne-1930’erne.

I museumshaven ligger Havehuset, der var Anna og Michael Anchers første bolig, og korntørringsmagasinet, hvor P.S. Krøyer indrettede sit første atelier i Skagen. I det tidligere atelier er der i dag en café, hvor man kan købe hjemmebagte kager.

Skagens Museum for børn:
Skagens Museum er også for børn. På museets 1. sal er der børnerum, hvor der året rundt er forskellige aktiviteter. Her finder man også iLand, som er en digital spilleplade, hvor malerierne er i centrum. Her kan man eksperimentere, manipulere og lege sig frem til nye udgaver af 5 udvalgte værker af skagensmalerne.

Museets Historie:
Museet blev stiftet i 1908 af apoteker V. Chr. Klæbel, hotelejer Degn Brøndum, og kunstnerne Laurits Tuxen, Michael Ancher og P.S. Krøyer. Museumsbygningen blev opført i 1928 efter tegninger af arkitekt Ulrik Plesner og udvidet i 1982 og 1989 ved Kgl. bygningsinspektør Jacob Blegvad.

Særudstillinger 2016/17:

13. februar – 28. december 2016: "Ophængt":

Genåbningen af Plesners gamle museumsbygning byder på en total nyophængning af museets samling, hvor historien om skagensmalerne bliver fortalt igennem formidlingstekster og et væld af skagensmalernes egne værker. Igennem udstillingssalene bliver der sat fokus på nogle af de begivenheder og personer som var med til at skabe og forme kolonien i Skagen.
Ophængningen starter med fokus på Ane Brøndum, Anna Anchers mor, som åbnede sit gæstgiveri for de tilrejsende kunstnere og slutter med fokus på Holger Drachmanns død d. 14. januar 1908, en begivenhed som havde stor betydning for stiftelsen af Skagens Museum. Undervejs fortælles bl.a. om Det Moderne Gennembrud, kunstnernes studier og rejser til udlandet, kunstnernes børn og historien om de perifere kunstnere som kun var en del af kolonien i en kort periode og som derfor ofte overses i fortællingen om skagensmalerne.
Som noget helt nyt dedikeres et helt udstillingsrum til formidling om de nyeste malerier som museet har erhvervet. Her sættes fokus på hvordan og hvorfor de er blevet tilføjet til samlingen og hvilke overvejelser der er forbundet med at indsamle værker til museets voksende samling.

11. marts - 28. december 2016: "Sort, Gul, Rød - Skagensmalernes rammer og fiskernes by"

Skagens arkitektur og historie er spændende, farverig og fyldt med sammenstød og møder mellem mennesker. For eksempel møder mellem lokale fiskere og berejste kunstnere. To grupper mennesker som sammen og på hver sin måde, har sat deres præg på byen og ikke mindst de fysiske rammer, som den dag i dag er en væsentlig og meget synlig del af Skagen. Projektet som folder sig ud i to udstillinger - en på kunstmuseet og en på det kulturhistoriske museum - har til formål at belyse byens arkitektoniske og historiske udvikling. Der tages afsæt i de tre fastforankrede byggehistoriske perioder - sort, gul og rød - som strækker sig fra omkring 1800 og frem til afslutningen på skagensmalernes æra i 1930'erne. Perioderne er farvede af de mest udbredte byggeformer, sorttjæret træ, pudsede og gulkalkede mure og røde teglsten, men dækker også over tre forskelligartede perioder i byens levede historie.

13. februar 2016 – 28. december 2017: "Bølle" - Thorvald Bindesbølls keramik
 
Thorvald Bindesbøll (1846-1908) – eller Bølle som han blev kaldt – betragtes i dag som et ikon indenfor formgivning fra slutningen af 1800-tallet, og befinder sig tidsmæssigt på linie med skagensmalerne. Bindesbøll var uddannet arkitekt og arbejdede med formgivning af keramik, grafiske mønstre og designs, sølvtøj, smykker og interiørs. Han kombinerede det klassiske, stringente objekt med florale, svungne, organiske mønstre og motiver, og var enormt nytænkende i sit udtryk og en af foregangsmændene indenfor den stilart man i dag benævner som skønvirke, art nouveau eller jugendstil.

Udstillingen præsenteres på museets 1. sal, og viser et fint udvalg af hans keramik, udelukkende fra museets egen samling.

9. september 2016 – 23. april 2017: "Arven fra Anchers - skjulte skatte fra Anchers Hus"

Med Guld fra Anchers Hus vises et stort antal værker fra kunstnerhjemmets magasiner som aldrig, eller kun meget sjældent, er blevet vist frem for offentligheden. Foruden kunstnerparrets egne værker, omfatter samlingen malerier og tegninger som de igennem livet havde byttet, købt og fået foræret af venner og kollegaer fra kunstnerkolonien i Skagen.
Størstedelen af de værker i samlingen som Anna og Michael Ancher selv har lavet, er skitser eller forstudier til nogle af kunstnerparrets mest berømte malerier. Mange af disse hovedværker solgte parret, men igennem årene har en stor del af værkerne fundet deres vej tilbage til Skagen. Skagens Museum kan derfor vise mange skitser sammen med de endelige værker, hvilket giver et fascinerende indblik i kunstnernes arbejdsproces fra idé til endeligt værk. 

2. februar 2017 – 28. december 2018: "Fokus – Fikspunkter fra samlingen"

Med udgangspunkt i 12 ikononiske eller bemærkelsesværdige malerier fra samlingen fyldes museets Plesnersale med billeder og fortællinger i en ophængning, der satser på både at berige øje, hjerte og hjerne. De fleste af os i dag har et forhold til skagensmalernes værker, og de mest kendte af dem har mange set utallige gange; på udstillinger, i aviser, på film eller måske endda en kagedåse. Men hvad er historien egentlig omkring værket? Hvordan og hvorfor blev de til og blev modtaget? De spørgsmål vil blive belyst her. Med bl.a. Marie Krøyer, P.S. Krøyer, Michael Ancher, Anna Ancher …

2. juni – 29. december 2017: "Björck & Rantzau - Together we get somewhere"

“Oscar Björcks maleri "Båden sættes i søen" har altid stået for mig, som et af de bedste malerier på Skagens Museum. Jeg har tit beundret hans teknik, og da jeg kom på idéen om at lave et dobbeltværk med titlen "Together we get somewhere", var det oplagt at gå mere i dybden med Björcks maleri.” Jacob Rantzau 2013.

I efteråret 2013 fik kunstneren Jacob Rantzau (f. 1973) helt ekstraordinært lov til at arbejde i Krøyers Atelier i Skagens Museums have. Rantzau fik lov til at låne atelieret, fordi han var i gang med at arbejde på to større værker med titlen Together we get somewhere. Værkerne var bl.a. meget inspireret af den svenske kunstner Oscar Björcks billede Båden sættes i søen fra 1884, der tilhører Skagens Kunstmuseer og hænger på Skagens Museum.

Under opholdet i Krøyers Atelier fik Rantzau mulighed for at kigge nærmere på Björcks maleri samtidig med, at han arbejdede med skitserne til de to værker. Der er mere end 130 år mellem Björcks og Rantzaus værker og bortset fra den tidslige afstand, er der også stor forskel på det betydningsmæssige indhold af deres værker. Det meningsfulde (sam)arbejde, som Björck skildrer i sit maleri, hvor fire fiskere hjælper hinanden med at få båden i søen, er i Rantzaus dobbeltværk forvandlet til håbløst sisyfosarbejde – båden rokker sig ikke ud af stedet, selv om de to personer ror og ror, og i det andet værk får de aldrig skovlet vandet væk. I modsætning til Björcks billede har Rantzau fokus på båden i det ene maleri og på havet i det andet. Han adskiller altså de to elementer, som Björck har kombineret i sit værk.

Selv om Rantzaus værker er inspireret af Båden sættes i søen har værkerne ikke tidligere været udstillet sammen, men det bliver de nu i udstillingen Björck & Rantzau. Together we get somewhere. Her vises Björcks maleri sammen med Rantzaus to værker Together we get somewhere. Desuden udstilles ca. 60 skitser og forarbejder til Rantzaus to værker.

Jacob bor og arbejder i Kattrup mellem Horsens og Skanderborg og udstiller sine værker hos Galerie Wolfsen i Aalborg. Jacobs kunstneriske forbilleder er bl.a. den hollandske kunstner Rembrandt (1606-69), den engelske maler Lucian Freud (1922-2011) og norske maler Odd Nerdrum (f. 1944). I sine malerier kredser Jacob altid på en eller anden måde om menneskefiguren, og maleriernes baggrunde er ofte mørke og uigennemtrængelige. De senere år har han dog udviklet en lysere og mere blå palet, bl.a. inspireret af friluftsmaleriet og nogle af skagensmalerne.

12. maj – 27. august 2017 - ”Ved Bordet” 

Bordet. Vi sidder ved det hver dag, det samler og skaber afstand mellem os på samme tid. Vi spiser, snakker og arbejder ved det. Lægger en dug over og dækker pænt op. Store beslutninger tages over det, og mange mennesker tjener til livets ophold ved det.

Tidligere var bordet også en del af vores livscyklus: For nogle var det her livets rejse begyndte, og for nogle endte den her med en lit de parade, så familie og venner kunne sige farvel.

Udstillingen vil gennem væsentlige nedslag i kunsthistoriske perioder undersøge, hvad der foregår ved bordet, og hvordan billedkunstnerne iscenesætter netop det. Gennem forskellige temaer med bordet som omdrejningspunkt vil udstillingen således vise en lang række værker af kunstnere som Julius Paulsen, Michael Ancher, Viggo Johansen, Emilie Mundt, P.S. Krøyer, Karl Larsen, Carl Holsøe, Hammershøi, Harald Slott-Møller, Ludvig Find, Edvard Weie, Peter Ilsted, Anna Ancher, Jais Nielsen, William Scharff, Poul Høm, Olaf Rude, L.A. Ring, P.C. Skovgaard.

Udstillingen er lavet i samarbejde med Fuglsang Kunstmuseum, der viser udstillingen fra 27. januar til 23. april 2017.

16. september 2017 – 2. april 2018 - ”Fanget i gips” - Axel Lochers teaterstatuetter

Stor monografisk udstilling om billedhuggeren Axel Locher (1879-1941) og hans teaterstatuetter.

Serien af statuetter er nok Axel Lochers største mesterværk; et projekt han arbejdede på igennem 25 år. De forestiller alle tidens berømte danske scenekunstnere som fx Poul Reumert og Bodil Ipsen fra kendte værker af Holberg, Schiller, Tolstoj, Ibsen m.fl. Det er svært at sige, præcis hvor mange unikke gipsstatuetter Locher lavede, da der eksisterer forskellige variationer over samme statuetter, men der er efter al sandsynlighed omkring 70 statuetter. Derudover arbejdede han også i porcelæn og bronze ligesom monumentale formater ikke var fremmede for ham. Det kan man stadig se i dag, hvor otte enorme såkaldte virksomhedsfigurer fra hans hånd endnu pryder Christiansborgs spir.

Statuetterne har alle været gemt væk i magasinernes mørke i mange år og trænger til en kærlig hånd. Der vil defor i månederne op til udstillingens åbning være mulighed for at følge med i konservatorernes arbejde med statuetterne på Skagens Museum.

Åbningstider
25/10/2016 - 18/12/2016 Tirsdag - Søndag 10:00 - 17:00
26/12/2016 - 28/12/2016 Mandag - Onsdag 11:00 - 16:00
05/01/2017 - 12/02/2017 Torsdag - Søndag 10:00 - 17:00
13/02/2017 - 26/02/2017 Mandag - Søndag 10:00 - 17:00
01/03/2017 - 09/04/2017 Tirsdag - Søndag 10:00 - 17:00
10/04/2017 - 23/04/2017 Mandag - Søndag 10:00 - 17:00
25/04/2017 - 30/04/2017 Tirsdag - Søndag 10:00 - 17:00
01/05/2017 - 31/05/2017 Mandag - Søndag 10:00 - 17:00
01/06/2017 - 31/08/2017 Mandag, Tirsdag, Torsdag - Søndag 10:00 - 17:00
01/06/2017 - 31/08/2017 Onsdag 10:00 - 21:00
01/09/2017 - 15/10/2017 Tirsdag - Søndag 10:00 - 17:00
16/10/2017 - 22/10/2017 Mandag - Søndag 10:00 - 17:00
24/10/2017 - 22/12/2017 Tirsdag - Søndag 10:00 - 17:00
26/12/2017 - 29/12/2017 Tirsdag - Fredag 10:00 - 17:00
Pris
Børn u/ 18 år
Gratis
Voksne
100.00 DKK
Grupper - min. 20 pers.
75.00 DKK
Unge u/ 27 år
75.00 DKK

Opdateret af:

Turisthus Nord aj@turisthusnord.dk
 

Kontakt

Adresse

Brøndumsvej 4
9990 Skagen

Telefon

+45 98446444

Fakta

 • Faciliteter

  • Museumsbutik/Kiosk
  • Restaurant/Cafe
  • Aktivitetsmuligheder for børn
 • Klassifikation

  • Tilgængelighed - Nem adgang
  • Johanneskors
 • Rabatter

  • Skagen pas
 • Samlingernes emne

  • Billedkunst
 • Type

  • Kunstmuseum

Find vej

Find vej til dette sted

Fra

Transport

 • Se geokoordinater

  Longitude : 10.597332
  Latitude : 57.724474